Standaard afbeelding

Richtlijn opzetten meetstrategie 8-uurs metingen

17 10 2011 Een gecombineerde werkgroep van de Britse en Nederlandse arbeidshygiënische verenigingen (BOHS en NVvA) heeft een richtlijn ontwikkeld voor het opzetten van een meetstrategie voor het uitvoeren van 8-uurs metingen (Richtlijn testing compliance with occupational exposure limits for airborne substances).

Het is moeilijk om een meetstrategie zo uit te kienen dat deze statistisch in orde is, maar geen enorme hoeveelheid metingen vereist. In het verleden zijn al diverse pogingen gepubliceerd, waaronder die van NIOSH (Occupational Exposures Sampling Strategy Manual: Leidel, Busch and Lynch, 1977) en de Europese Standard EN 689. Deze nieuwe BOHS-NVvA richtlijn is gebaseerd op onderzoek dat uitgevoerd is door INRS en door Jérôme Lavoué van de universiteit van Montreal. Het document is daarmee een samenvoeging van de opinies van experts in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië die ook het werk dat de laatste 20 jaar is verricht op gebied van ‘inter-worker’ variabiliteit hebben opgenomen.
Voor de richtlijn klik hier.

In de NVvA werkgroep voor deze richtlijn hebben de volgende leden deelgenomen: Hans Kromhout (voorzitter), Theo Scheffers, Kees Hommes, Joost van Rooij, Aad Duivestein, Saskia Wanders, Hester Dekker, Erik Tielemans en Henri Heussen.

Voor eventuele vragen en/of opmerkingen kan contact worden opgenomen met Margreet Sturm .

Terug naar nieuwsoverzicht