Bijeenkomst van de contactgroep Gezondheidszorg dec 2006

12 december 2006

Aristo Utrecht

Allereerst presenteerde Ruud Verdaasdonk, klinisch fysicus in het UMC Utrecht een aflevering van de “Mythbusters”. Diverse mythes rondom het fenomeen “rook bij laser- en diathermiebehandelingen” werden een voor een ontkracht. Conclusie is dat dergelijke rook wel schadelijk is, behoorlijk aanwezig en waarschijnlijk ook infectieus. Hij toonde dat aan door middel van een simulatie-operatie op een kip waarbij de ontstane rook en aërosolen zichtbaar werden gemaakt met behulp van stroboscopische verlichting. Werkelijk verbluffend goed te zien was hoe de rook wel of niet werd afgezogen en waar de aërosolen naar toe sprongen. Hiermee werd overduidelijk aangetoond dat er de rook (en aërosolen!) veelal niet of slecht wordt afgevangen. De volgende stap in dit onderzoek is om de hoeveelheden te bepalen die vrijkomen, en waaraan de medewerkers mogelijk worden blootgesteld. Binnenkort zullen enkele van zijn filmpjes beschikbaar worden gesteld. Houd de website in de gaten!

Tweede spreker was Batien van der Hoeff, werkzaam bij het stafdirectoraat patiëntenzorg in het Academisch Ziekenhuis Maastricht over de ontwikkeling van een VMS (Veiligheid management systeem) aldaar. Een mooi stoplichtsysteem dat de verantwoordelijkheid ten aanzien van arbeidsomstandigheden duidelijk maakt. En als “het arbo-probleem”niet wordt opgelost, wordt een hogere echelon geactiveerd. Uiteindelijk loopt die verantwoordelijkheidsketen door tot en met de Raad van Bestuur. Wat er gebeurt als managers zelf het stoplicht op groen mogen zetten zonder dat het probleem is opgelost, werd helaas niet echt duidelijk. Zijn presentatie is op het ledendeel zichtbaar.

Laatste gast was Frits de Koning, hoofd BHV van het Alysisgroep. Hij vertelde uitgebreid hoe hij de BHV-organisatie opgetuigd heeft binnen deze zorginstelling. Vooral praktische oefeningen maken duidelijk waar de hiaten zitten. Een mooi praktijkverhaal. Zijn presentatie is ook op het ledendeel beschikbaar.
Zie voor de presentaties het ledendeel.
 

Presentatie Opzet van noodplannen
Frans de Koning, Alysisgroep
Presentatie De ontwikkelingen van het VMS
Bastien van der Hoef, Stafdirectoraat Patiëntenzorg AZM


Terug naar overzicht