Koen Verbist, Hester Dekker en André Winkes winnaars Buitenlandbeurs 2015

25 maart 2015

Het project ‘Verbeteren van arbeidsomstandigheden in de schoenen- en outdoor-fabrieken in Vietnam’, van Koen, Hester en André werd dit jaar door de jury bestaande uit Margreet Sturm, Pyter Brandsma, Paul Swuste en Vincent Correia als beste beoordeeld.

Er was sprake van een heuse strijd, want er waren twee concurrerende projectvoorstellen ingediend, namelijk:
 

  1. Development and capacity building in Occupational hygiene in Turkey and Balkan countries.Remko Houba (NVvA member), in collaboration with Dr. Yücel Demiral, professor at Dokuz Eylul University Izmir, Turkey (Department of Public Health, Medical faculty)
  2. Reduce mercury vapor exposures at the source in small scale gold mining. Another golden opportunity.Nederland: Romy Boerleider, Paul Scheepers, Radboudumc, Nijmegen, Paul Leenders, Filtex Air Filtration, Nijmegen; Harm Peters, PetersTechniek, Wijchen Suriname: John Courtar, Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeing en Milieu, Paramaribo; Jan Quik, Bureau Openbare Gezondheidszorg, Paramaribo; Marieke Heemskerk, consultant anhropologist, Paramaribo

Het winnende project is gewaardeerd met 75 punten (78 %). De jury is van mening dat de prijs hen toekomst omdat het een uitgebreid, goed onderbouwd voorstel is. Het betreft een project voor een grote industrie, die momenteel wereldwijd erg in de belangstelling staat. Het project geeft bovendien een uitgelezen kans om naast veiligheid ook gezondheid in deze sector te promoten. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Fair Wear Foundation, een sterke partner (veel kleding merken zijn hieraan gelieerd) waardoor er een grote kans is van slagen.
De jury geeft de winnaars twee aandachtspunten mee:

Zorg voor daadwerkelijk oplevering van iets 'tastbaars'.
Besteed in het project zichtbaar aandacht aan bronaanpak: bijvoorbeeld het stoppen van gebruik van benzeenhoudende producten.

De jury en het bestuur wensen de winnaars veel succes met de uitvoering van hun project.
We zien de resultaten van het project graag teruggekoppeld op het NVvA congres in 2016.

Terug naar overzicht